Prosjekt, American Pizza & Desserts

Prosjekt, American Pizza & Desserts

Innledning

Vi skal gjennom dette prosjektet gjennomføre en forundersøkelse av restauranten American Pizza & Dessert sitt nåværende nettsted ppppp.no, for å så lage en plan for hvordan vi ville gått frem for å utvikle et nytt nettsted. Deres nåværende nettside har ikke vært oppdatert på 5 år og en god del av dens funksjoner og innhold er utdatert.

American Pizza & Desserts er plassert i Halden storsenter og er i hovedsak driftet av Feroz Rupani med unntak av en til medarbeider. Restaurantens mål er å tilfredsstille sine kundene ved å gi dem god service og en så Amerikansk som mulig matopplevelse. De oppnår dette ved å skape hyggelige sosiale omgivelser og skikkelig mat. I tillegg har restauranten noen flere funksjoner som utleie av konferanserom og muligheter for ukentlige eller månedlige bestillinger. Bedriftens kundegruppe er meget bred, men bedriften har satt ekstra mye fokus på sine stamkunder, noe som vises tydelig gjennom restaurantens app.

Kontekst

Nettstedets visjon er å markedsføre bedriftens tilbud innenfor mat og tjenester samtidig som den skal gjenspeile en hyggelig lokal restaurant. For å oppnå dette må sidene ha navigering og innholds struktur som er forståelig for nye kunder. Nettstedet må også ta hensyn til restaurantens allerede eksisterende kundekrets samtidig med at det skal være tilpasset for dets nye kunder. Dette innebærer at nettstedet må ha design som kan knytte det til restaurantens allerede eksisterende App, men være et fullkomment nettsted.

Målgruppe ● Ungdom ○ Studenter ○ Ny-utflyttede ● Unge voksne ● Voksne ○ Familier ○ Eldre

American Pizza & Desserts kunder varierer i stor grad, men det er noen kundegrupper som er mer representert enn andre. En viktig målgruppe er unge voksne i etableringsfasen eller ungdom. Det er også en god andel eldre personer som spiser i restauranten. Situasjonen for ungdom kan ofte være at de tar en tur innom restauranten etter skolen med noen venner, for

unge voksne kan det være at de bestiller en pizza som et enklere alternativ mot å lage middag selv. Hos de eldre kan det være å gå på restauranten som et avbrekk fra byvandring eller shopping på senteret.

Budsjett Rådgivningstimer Utviklingstimer Sum Forarbeid Møter og kortsortering 8 0 Heuristisk evaluering 10 0 Benchmarking 5 0 Wireframes 5 10 Forundersøkelse rapport 0 12 Utvikling/implementering av nettsted Installere nettsted i Wordpress 0 8 Utvikling av prototype 0 25 Utvikling av nettsted med innhold 8 20 Brukertesting Brukertest med 3-5 personer 8 0 Brukertest rapport 4 4 4 Kvalitetssikring Implementering/korrigering 0 8 Evaluering 0 8 Totalt antall timer 48 95 143 Pris per time 450 Sum 64350

h3> Analyse av søkelogg og klikk strømmer

En analyse av søkelogg og klikk strømmer er for å se hvordan et nettstedet blir brukt. Denne informasjonen finner du på google analytics hvis du tilknytter det til nettstedet ditt. Med google analytics tilknyttet kan du få informasjon som hvordan brukere kommer til nettstedet som f eks organisk søk med google, direkte link, henvisning, e post, sosiale medier og betalt søk. Du kan også få informasjon som hvor lenge brukere er der, hvor de trykker seg rundt på nettstedet, hvor de kommer fra, kjønn og alder. Med google analytics kan du forbedre nettsidene som ikke får mange seere. Du kan se hvilke som er mest brukt. Du kan se når folk velger å gå ut av en bestilling. Du kan se hva de trykker på mest. Du kan se hva de søker på nettstedet ditt. Og du kan se hvilke søkeord folk bruker for å komme til nettstedet ditt.

For å tilknytte google analytics til nettstedet ditt må du registrer deg på google og logg inn på google webmaster. Her tilknytter du nettstedet ditt ved å kopiere en kode google gir deg inn i koden din. Dette er noe av hva google analytics helper med. På grunn av at eier av www.ppppp.no ikke har tilknyttet nettstedet sitt med google analytics får vi ikke tilgang til denne informasjon, noe vi har bedt han om å gjøre nå.

Brukere

Under finner du 3 brukerprofiler. De er basert på hverdagslige folk som spiser ute på byen eller bestiller mat hjem. Det er viktig at brukerprofilene liker mat restauranten serverer og at de finner frem til hva de ønsker seg. En av de fiktive brukerprofilene bruker appen restauranten tilbyr og de to andre bruker nettstedet. Etter å ha pratet med arbeidsgiverne på telefon ønsket de testbrukere som var relevante for bedriften dems.

Bruker 1 Bruker 1 “Tuborg Karlsen” er 22 år, bor i Halden og går på Høgskolen i Østfold. Han studerer Digitale Medier og eneste form for inntekt er penger fra lånekassen . Før han begynte Høgskolen i Østfold var han veldig interessert i gaming og er en PC gamer. Der har han spilt feks Runescape, Diablo, Call of Duty, World of Warcraft for å nevne noen få spill.

¨

Brukerscenario for bruker 1 Han har akkurat begynt på Høgskolen i halden og flyttet inn i studentbolig. Etter en slitsom dag på skolen har han blitt sulten og ønsker noe enkelt og raskt, han bestemmer seg for å bestille mat. Han bestemmer seg for å finne et sted i Halden som levere enten pizza, hamburger eller kebab fordi dette er hva en 22 åring på remmen spiser. Tuborg Karlsen bestemmer seg for å ta et google søk for å finne noen som leverer mat fordi han ikke orker å kjøre. Han finner frem til www.ppppp.no. Han ser først etter hva de selger på hjemmesiden dems. På hovedsiden til www.ppppp.no finner han 8 ulike kategorier du kan trykke deg inn på hvor det kommer opp en meny. Han ser også åpningstider, telefonnummer og adressen. Han bestemmer seg for å trykke seg inn på American style pizza og finne en pizza han liker. Han trykker deretter på bestill knappen som ligger under bildet av det han ønsker seg.Når han prøver å bestille gjennom nettstedet får han en melding om at internettlinjene deres ikke fungerer og han må kontakte de på telefonnummeret som blir oppgitt på nettsiden. Etter ca 30min så blir han oppringt på nytt igjen og møter de ved parkeringsplassen på Remmen hvor han får en god og saftig pizza mot betaling på kort eller kontant.

Bruker 2 Bruker 2 “Heineken Kald” er 19 år og litt lubben, bor i Halden og går på Høgskolen i Østfold. Han studerer Digitale Medier og eneste form for inntekt er penger fra lånekassen en gang i uken som er på ca 8000 kr . Etter han har betalt leien som som er på 5000kr har han 3000 igjen å leve på. Han bruker bare ca 2000 på mat siden han bor rett ved Sverige og der er mat billig. I praksis har han ca 1000 kr hver måned til å bruk på hva han vil. I dag etter ca 10 3.5% øl fra sverige som koster 70kr ønsker han å bestille en stor pizza for seg selv.

Brukerscenarioer for bruker 2 Han finner frem til www.ppppp.no via et google søk. Han ser først etter hva de selger på hjemmesiden dems. På hovedsiden til www.ppppp.no finner han 8 ulike kategorier som er enten pizza, pasta, hamburger, drikke, “fingermat”, drikke og ulike sauser, du kan trykke deg inn på bildene for å se de ulike menyen. Han ser også åpningstider, telefonnummer og adressen. Han bestemmer seg for å trykke seg inn på American style pizza og finner en pizza han liker. Siden han er litt lubben ønsker han også en dessert. Men american style desserts er ikke take out så han må dessverre stå over desserten denne gangen. Når han prøver å bestille gjennom nettstedet sitt bestillings skjema får du en melding om at internettlinjen ikke fungerer og du får beskjed om å ringe de på telefon. Han forteller de hvor han bor, hvilken pizza og størrelsen. Etter ca 30min så blir han oppringt på nytt igjen og møter de ved parkeringsplassen på Remmen hvor han får en god og saftig pizza mot betaling på kort eller kontant.

Bruker 3 Bruker 3 “Daiquiri Stråberry” er 30 år, bor alene i en enslig leilighet i Halden sentrum og jobb som frisør. Hun jobber 5 dager i uken og tjener ca 30 000 kr i måneden. Brukerscenarioer for bruker 3 På en lørdag kveld når venninnene hennes er opptatt med kjærester og samboere velger hun å bestille mat og se på film alene i leilighetene sin. Fordi hun har drukket et par glass med vin velger hun å bestille mat hjem til seg selv. Hun er kjent i området og har hørt om en american style restaurant. Hun husker navnet på restauranten og søker det opp i app store. Det første hun ser når hun åpner appen er en bilde slider, hun ser masse godt og velger å finne en burger. Hun går igjennom alle menyvalgene og ser at du kan leie konferanserom, bestille en firmaavtale, kjøpe fra giftshop,aktivere en bonus som var hver 8 hver baguett er gratis og hver 8 pizza er gratis. Du kan også se bilder, feire bursdag der, de har også kampanjer, kampanjen var en cola og pizza slice for 50kr men dette blir for lite mat tenker hun. Hun bestemmer seg for å finne en god pizza for å starte en bonus. Da hun prøvde å skann qr koden fikk hun en melding om at stedstjenesten er deaktivert, så hun dropper det og går videre til bestilling. Her velger hun Levering. Så får hun følgende valg å velge imellom, en kampanje deal, pizza, burger, calzone, salater, desserter, barnemenyer, awesome deals, drikke og appetizers. Hun syntes awesome deals hørtes interessant ut og trykker seg videre. Hun ser en burger deal på 160kr så bra ut og velger den. Med levering kom det seg på 229kr. I mellomtiden venter hun på en telefon og møter de ved døren hvor hun betaler med kort eller kontanter.

Innhold

Innhold på nettsiden Selve nettstedet er strukturert ved å informasjon om restauranten på forsiden, her er det mulig å se åpningstider og telefonnummer. For å få mer informasjon les mer under “her finner du oss”. Her inne vil du finne åpningstider, telefonnummer og også adressen. Maten er fordelt med ulike knapper som for eksempel American’s Pizza og American’s burgere. Dette er begrepene og kategoriene som hjelper kunden med å finne maten de ønsker på nettsiden. Når du trykker inn på en link, er maten strukturert med tall for de ulike typene av pizza. Dette gjelder kun for pizza og ikke de andre kategoriene. Det virker som pizza delen av nettsiden er den som inneholder mest informasjon og struktur. De ulike pizzaene har også søkeord knyttet til seg, men dette gjelder ikke alle produktene under de andre ulike kategoriene. Disse søkeordene er ikke til stor hjelp på denne nettsiden ved at det ikke er noe søkefunksjon. Men det kan ha en funksjon når det gjelder eksterne søkemotorer. Denne siden inneholder for det meste bilder av typen jpg av de ulike matrettene. Det er også bilder av selve restauranten. Dette gjør at det er mulig å se på bilde og forstørre dem inne på siden.

Kortsortering

For å få en større forståelse på hvordan ulike personer tenker et navigasjonssystem for slike restauranter skal se ut, valgte vi å teste det på tre ulike personer. Her valgte vi å gå for en åpen kortsortering. Vi gir testpersonen de ulike kortene og forklarer hvordan de skal slå sammen og kategorisere de ulike ordene. De ulike testpersonene har mulighet til å kategorisere det akkurat slik de vil. De trenger heller ikke å bruke alle kortene og de får også lov til å legge til ekstra kort hvis de ønsker det. Under denne testen velger de et kort som er hovedkategorien og så kan de velge hvilke kort de ønsker skal være under. Ved å tenke tilbake ga vi kanskje litt for mye informasjon under forklaringen på hvordan oppgaven skulle løses. For eksempel at hvis noen ville legge til noen kort kunne de ta alkohol og ikke alkohol under drikke. Men hovedsakelig var det helt åpent.

Oppgavebeskrivelse

Brukeren får ulike kort med ord eller kategorier som skal implementeres på nettsiden til restauranten ppppp.no. Her får brukeren lov til å sette sammen de kortene som de føler burde være i samme kategori slik at det blir en struktur som de føler gir mening for denne nettsiden. Brukeren får trenger ikke å bruke alle kortene, og de får lov til å legge inn nye kort som de selv velger hva som står på.

Kort: · Meny 8 · Hamburger · Pizza · Calzone · Fingermat · Sauser · Salater · Drikke · Barnemeny · Om oss · Kontakt oss · Subscription · Kampanjer · Firmaavtale

Resultater av kortsorteringen

1. Sjefen av American Pizza & Desserts Han hadde veldig mange tanker hvordan dette systemet skulle se og ut hvordan kategoriseringen skulle være. Han forklarte oss at de har en applikasjon til mobiler som han hovedsakelige ønsker å organisere det som. Derfor hadde han en del kort han ønsket å legge til. 9 Sjefen av American Pizza & Desserts sitt resultat

2. Gutt på 22 år Den andre personen vi fikk til å ta en kortsortering er en gutt på 22 år. Han studerer informatikk: design, bruk og interaksjon i Oslo. Dette gjorde at det kunne være gøy å se hvordan en som har erfaring innenfor brukeropplevelse og it ønsker å kategorisere kortene. Han mente at det viktigste er å gjøre det så enkelt som mulig. Gi brukeren enkle kategorier, etter det så kan de heller finne informasjon der inne. Derfor valgte han å gå for 3 hovedkategorier. En ettertanke er at alkohol og alkohol fri kanskje ble en tanke for denne personen ved at vi brukte det som et eksempel, på hva som kunne være nye kort under de ulike kategoriene.

3. Gutt på 19 år Her valgte vi å gå for en helt vanlig person som ikke driver med noe innenfor it eller restaurant og se hvordan han tenker dette burde kategoriseres. Denne personen ønsket ikke å legge til noe ekstra.

Heuristisk evaluering og sammenligning av Peppes Pizza og American

Pizza & Dresserts 1. Er plassen bra utnyttet? Er det mye innhold som ikke burde være der? - Peppes Pizza

Ja, nettsiden er satt opp for å være så enkel å bruke og så minimalistisk som mulig, Det er få knapper på nettstedet, og alle har sin tydelige funksjon. Nesten øverst på nettstedet, under tittelen er det tre knapper. «Bestill pizza», «Bestill bord» og «Finn restaurant» Disse er de desidert viktigste funksjonene som nettsiden har og de er derfor lagt opp til å være de mest synlige også. Under Disse er det bilde av et tilbud som restauranten har, dette er ett eksempel på billig pizza som kan kjøpes i restauranten. Det vises også klart at restauranten har tilbud på Glutenfrie pizzaer og «greenlight» pizzabunn, som skal være sunnere enn andre alternativer. Disse er alle relevante ting som restauranten har god grunn til å reklamere for, så vi vil si at denne nettsiden er bruker plassen godt. På grunn av dette er førstesiden så liten at den får plass på en dataskjerm uten å måtte scrolle nedover på siden, noe som kommer godt med når man f.eks. skal ha telefonnummer til restauranten, som ligger på bunn siden. På de fleste andre sider må man scrolle langt ned for å finne, mens det her er på skjermen med en gang man laster siden. Karakter: 5 - American Pizza and Desserts Nei, Vi mener at plassen på denne nettsiden er ganske dårlig utnyttet. Til å begynne med er bare midten av skjermen (på pc) brukt. Her vises det en meny med forskjellige typer retter som kan kjøpes der (pizza, hamburger, salater, etc…) denne ligger nedover siden som tar opp plass som kunne ha blitt brukt til noe annet. Når man trykker på en av disse kommer det bare opp noen bilder av de forskjellige rettene under kategoriene uten noe som helst annet. Sida inneholder veldig lite, eller ingen informasjon om rettene. Dette er noe de fleste regner med når man ser på en meny. Her må man gjette på hva som er i dem ut ifra bildet og navnet. Dette er informasjon som burde være der og lett kunne vært der. Istedenfor kan det være et større bilde av retten der bildet dekker hele siden, noe som ikke er nødvendig. På Førstesiden er det også flere ganger brukt plass på ting som ikke burde være der. Eksempler på dette er at siden linker til en radio kanal som heter radio prime, men denne radiokanalen finnes ikke lenger. Den ble kjøpt opp for 3 år siden, da ble den gitt ett nytt navn, et nytt nettsted og har ikke lenger noe med restauranten å gjøre. Det er også ting som kan være der, men har blitt brukt på en måte som gjør at elementene blir ubrukelige. Dette kan man se på et tilbud, der man kan få «Dagens pizza» for 199kr, Men linken fører bare til pizzamenyen og det er ingen andre henvendelser til «Dagens pizza» noe annet sted på nettsiden. Karakter: 2 2. Er nettsida enkel å navigere? 19 - Peppes Pizza Ja, Det er få knapper som har tydelige funksjoner, der alt ligger lett tilgjengelig på førstesiden. Dette gjør at det er veldig lett å finne den informasjonen eller de funksjonene man er ute etter. Hvis det er noe informasjon som ikke er klart tilgjengelig på førstesida, kan man enkelt få tak i det med noen få ekstra tastetrykk, et eksempel på dette er at om man vil finne en e-post adresse må man først gå inn på «Om oss», så til «kontaktinformasjon», noe som er vanlig for de fleste andre nettsider og noe de fleste forstår uten mye grubling. Karakter: 5 - American Pizza and Desserts Nei, Menyene er tydelig satt opp for navigering, men om man faktisk skal kjøpe noe blir det veldig tungvint. Skal man bestille noe på nettstedet må man starte på forsiden og jobbe seg igjennom de forskjellige kategoriene og rettene før man kan legge til matrettene i en handlekurv, og hvis man skal ha noe fra en annen kategori, som en pizza, en burger og en drikke må man tilbake til forsiden for å velge en ny kategori hver gang, noe som er veldig komplisert i forhold til andre nettsteder, der man kan gå til en egen bestillingsside, der man kan gjøre hele prosessen langt raskere uten å matte bla fram og tilbake i sidene. Karakter: 2 3. Ser nettsida innbydende ut? - Peppes Pizza Nettsida kunne ha vært litt penere, men den er heller ikke stygg, for formålet den har er det et helt greit utseende. Det er fokus på at det skal være enkelt, og for oss er det det som teller. Reklameringen på sida er også god, noe som kan gjøre spesielle, om ikke alle kunder mer interessert i bedriften. (Sida reklamerer at den har «Ny og bedre glutenfri pizza» og «greenlight» bunn. Noe som får bedriften til å virke mer «fancy») Karakter: 5 - American Pizza and Desserts Nei, sida bare en helt svart bakgrunn med veldig lite dekorasjon. Alt av bilder og skrift som er på siden er bare lagt til på nettsiden uten mye tanke på at det skal være fint å se på. Menyene er fulle av retter uten bilder, noen uten titler, noen priser. Noen steder er det knapper som mangler for å kunne legge rettene i handlekurven. Dette ødelegger alle visjoner om at dette er en seriøs nettside for en bedrift. Noe som kan skremme vekk kunder som ikke har sett noe annet av restauranten. Karakter: 1 4. Har linkene gode og deskriptive navn? - Peppes Pizza 20 Ja, på denne siden vil vi si at de har tatt i bruk gode, deskriptive linker. Linkene er enkle å forstå og man skjønner hva man kan forvente å finne der. Karakter: 6 - American Pizza and Desserts Linkene på nettsiden har delvis deskriptive navn. Noen av dem har navn som f.eks. American’s Pizza og American’s burgere, som er lette å forstå hva er, men de er en blanding mellom engelsk og norsk, som kan få konsekvenser for brukeropplevelsen. Det er også noen linker som ikke er deskriptive i det hele tatt. Hvis man vil komme frem til kontaktinformasjon må man igjennom en link som heter «her finner du oss», som henger sammen med et bilde av google maps. Dette får en til å tro at det dreier seg om sted, ikke epost og telefonnummer, Dette kunne hatt et navn som «Om oss» isteden. Karakter: 3 5. Fungerer alt som forventet? - Peppes Pizza Ja, Etter litt testing finner vi ingen funksjoner som ikke fungerer som de skal. Karakter: 6 - American Pizza and Desserts Nei, det er mange funksjoner som mangler eller er ødelagte. Det er for eksempel linker som fører til et domene som er til salgs, noe som burde vært ordnet opp i for lenge siden. Selve bestillingssystemet deres er nede, og det har det vært i lang tid, noe som gjør sida nesten ubrukelig. Menyene mangler informasjon som burde være med. Inkludert bilder og ingredienser og priser. Det er en funksjon der man skal kunne velge tilbehør på f.eks. en burger. Denne gir deg ofte bare tilbudet om å legge på ost eller bacon, ikke begge deler, som man kan få i den fysiske restauranten. Det er Også mangler i selve menyene. Det er flere retter som er tilgjengelige, men som ikke står på nettet og det er også retter som står på menyen, men som ikke er tilgjengelige i restauranten. Vi mener at disse feilene gjør at en kunde ikke kan stole på nettsiden, ettersom at man ikke kan vite hva som er riktig og ikke. Dette gjør at de fleste funksjonene på nettsiden ikke er til å stole på. Karakter: 1 6. Fyller tjenestene på nettstedet alle behovene til en potensiell bruker? - Peppes Pizza Ja, pizzasteder har noen tjenester som de burde ha, og noen som er mer eksklusive. Her vil vi si at det har alle tjenester som kan regnes med at et nettsted for ett pizzasted skal ha. En kunde i denne restauranten kan ville bestille ett bord, bestille take out, levering, se åpningstider, finne en restaurant i nærheten, finne kontaktinformasjon eller se en meny. Alt dette og mer er lett tilgjengelig på nettsida. Det går også an for firmaer å lage en avtale med firmaet, som for eksempel kan være at de har en mengde pizzaer levert for et fast møte. Karakter: 5 - American Pizza and Desserts Nei, de aller fleste potensielle kundene kommer til nettstedet for å bestille mat, se på menyer eller lignende. Men siden menyene har så store mangler som de har kan man ikke stole på at de har de samme rettene i restauranten som de har på menyen, derfor kan man ikke si at en kunde kan finne vite hva som er på menyen. Man kan ikke bestille mat i det hele tatt, siden denne tjenesten er nede. Det eneste man kan få ut av dette nettstedet som det er nå er kontaktinformasjon og adressen til restauranten, alle andre funksjoner på nettsiden har feil i seg som gjør at de ikke kan stoles på. Karakter: 1